AAA
Szkoła Podstawowa nr 2
im. Władysława Broniewskiego w Lipnie

Aktualności

30 maja 2019 21:41 | Aktualności

Z okazji Światowego Dnia Soku życzymy wszystkim zdrowia i dużo witamin każdego dnia

Uczniowie klasy IV a i V a uczcili Światowy Dzień Soku szklanką nektaru w bardzo miłym towarzystwie starszych kolegów i koleżanek z Zespołu Szkół Technicznych w Lipnie. Młodzi kucharze zapoznali nas ze sztuką przyrządzania wartościowych napojów owocowych i warzywnych. Dzisiejsza bomba witaminowa zapewne korzystnie wpłynie na naukę do ostatnich sprawdzianów i poprawę ocen rocznych. Współpraca z Zespołem Szkół Technicznych trwa już kilka lat i mamy nadzieję, że jeszcze nie jeden soczek razem przyrządzimy.

Soki owocowe i warzywne powinny być elementem codziennej diety, bo są po prostu zdrowe. To najłatwiejszy sposób, by dostarczyć organizmowi cennych witamin i mikroelementów obecnych w owocach i warzywach.

Możemy je kupować w sklepach, ale lepszym rozwiązaniem będzie przygotowywanie ich w domu. Nie jest to wcale trudne, a my będziemy mieć pewność, że produkty, z których przygotowaliśmy napój, są świeże i nie zawierają sztucznych dodatków obniżających ich wartość.

Choć większość z nas chętniej sięga po soki owocowe, te z warzyw są zdecydowanie zdrowsze i mają lepszy wpływ na nasz organizm. Owoce zawierają bowiem mnóstwo fruktozy, cukru, który w nadmiarze może dostarczyć nam dodatkowych kilogramów. Z kolei warzywa to prawdziwa skarbnica witamin. Wszystkie soki dostarczają nam także wody, a dobrze nawodniony organizm pracuje bardziej sprawnie.

Sok możemy wycisnąć z wielu warzyw. Najbardziej popularny jest ten z marchewki. Marchew zawiera mnóstwo witaminy A, która jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Także obecne w czerwonym warzywie witaminy B, C, K, potas, magnez, żelazo i wapń to substancje odżywcze, które są nam absolutnie niezbędne.

Sok z marchwi wspomaga trawienie, pomaga utrzymać w dobrej kondycji naszą skórę i włosy, a także przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Nie wolno jednak przesadzić z jego piciem, bo karoten poprawi wprawdzie koloryt naszej skóry, jednak w nadmiarze, może obciążać wątrobę.

Buraki to kolejne warzywa, idealnie nadające się na soki. Zazwyczaj jemy je w formie gotowanej, ale sok jest świetnym sposobem na wykorzystanie wszystkich zdrowotnych właściwości buraków. Przede wszystkim sok z tych warzyw wykorzystuje się do oczyszczania organizmu, więc powinien być stosowany w dietach, które mają doprowadzić do usunięcia toksyn.

Buraki pomagają też w walce z anemią, bo zawierają mnóstwo kwasu foliowego, biorącego udział w powstawaniu czerwonych krwinek. Mangan, potas, sód i fosfor wspomagają z kolei układ nerwowy. Ważną cechą soku z buraka jest to, że działa on alkalizująco, czyli neutralizuje zakwaszenie organizmu.

Świeży sok z buraków może nie smakować wszystkim, ma bowiem lekko ziemisty posmak. Wykorzystujmy więc młode, jak najbardziej świeże bulwy, które mają bardziej delikatny, słodkawy smak.

Wspomagający sok z selera, to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak magnez, wapń, cynk, żelazo czy cynk. Napój z korzenia tego warzywa, ale także selera naciowego, łagodzi bóle stawów, ale przede wszystkim wspomaga metabolizm i przyspiesza trawienie tłuszczów. Najczęściej sok z selera stanowi domieszkę do soku z marchewki, ale możemy pić go także bez dodatków innych warzyw. Aby zachował ładny kolor, koniecznie musimy do niego dodać kilka łyżeczek soku z cytryny. 



Pomidory są tak soczyste, że wyciśnięcie z nich soku jest dziecinnie proste i warto to robić. Warzywa te zawierają likopen, który zmniejsza ilość złego cholesterolu i dzięki temu, że działa antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm. Sok pomidorowy utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi i opóźnia proces starzenia. Przede wszystkim jednak sok z pomidorów do najlepsze źródło potasu, minerału, który pomaga nam utrzymać koncentrację i kontroluje pracę mięśni. Sok pomidorowy jest więc polecany dla osób uprawiających sport.

Oczywiście najbardziej lubimy soki owocowe. Popularne są te z cytrusów: pomarańczy, grapefruitów czy mandarynek, ale także nasze, polskie owoce idealnie się do wyciskania nadają. Warto wspomnieć o soku jabłkowym. Wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe. Zawierają one mnóstwo błonnika, witamin, ale również cukrów prostych. Sok z jabłek pomaga w odchudzaniu, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, działa moczopędnie. Najlepiej wyciskać sok z jabłek nie obierając ich – wiele cennych składników znajduje się w skórce.

W domu bez problemu zrobimy również sok z czereśni. Nie jest on popularny, bo te cenne owoce wolimy zjadać na surowo. Od czasu do czasu możemy jednak wycisnąć sok z wypestkowanych wcześniej owoców. Sok czereśniowy można łączyć z cytrusowymi, ale koniecznie trzeba spróbować naturalnego, świeżo wyciśniętego soku

Przeczytano: 95 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: